A 2013-ban alapított Akvakultúra és Halgazdálkodási Intézeti Tanszék a Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Intézet keretein belül tevékenykedik és a Kaposvári Egyetemen több évtizedes múltú halászati témájú oktatási és kutatási munkát folytatja.
A Tanszék munkatársainak oktatási tevékenysége BSc, MSc, szakmérnöki szintre, továbbá PhD munkák témavezetésre terjed ki. Célunk olyan szakemberek képzése, akik megfelelő elméleti és gyakorlati tudással rendelkeznek, az új innovatív technológiák iránti nyitottsággal, ugyanakkor ökológiai szemlélettel végzik majdani munkájukat.
A Tanszék egyik fő kutatási tevékenysége a haltermelési eljárások fejlesztése. Ide tartozik többek között a szaporodásbiológiai, haltakarmányozási, (funkcionális élelmiszerek előállítása, fenntartható módon előállítható haltakarmányok fejlesztése) és etológiai vizsgálatok, víztakarékos halnevelő rendszerek és a halastavi technológiák fejlesztése. Az ilyen jellegű kutatási tevékenységünkkel a hazai haltermelés fenntartható fejlesztéséhez kívánunk hozzájárulni.
A Tanszékünk másik fő profilja - szorosan együttműködve az Intézet társ tanszékeivel- a különböző hasznosítási célú (halászati, horgászati és természetvédelmi) természetes vizeinken történő halgazdálkodás kutatása. Célunk olyan komplex gazdálkodás a vizes élőhelyeinken, mely összhangban áll a természet védelmével ugyanakkor fenntartható módon állít elő gazdasági értékeket (horgászat, turizmus, halhús termelés).
A kutatási és oktatási tevékenységünket a Fekete István Természetvédelmi és Halászati oktató-kutató szakműhely hal laboratóriumában, valamint szoros együttműködésben a halgazdaságokkal és a társ kutató intézetekkel végezzük.
Oktatott tantárgyak:
- Ásvány- és kőzettani ismeretek
- Biotechnológia a haltenyésztésben
- Díszhaltenyésztés
- Díszhaltenyésztés alapjai
- Halászati alapismeretek
- Halászati hidrobiológia
- Halegészségügy
- Halfaunisztika
- Haltenyésztés
- Hidrobiológia
- Molekuláris biológia és biotechnológia
- Tógazdasági haltermelés
- Vízgazdálkodás
Főbb kutatási területek:
- Hazai ragadozó halfajok (csuka, süllő, kősüllő, pisztrángsügér) intenzív nevelésével kapcsolatos tartási és takarmányozási vizsgálatok.
- A csuka tápanyagigéynének vizsgálata intenzív nevelési körülmények között.
- A lapátorrú tok hazai polikulturába történő nevelésének lehetőségei.
- A takarmányok zsírtartalmának és összetételének a halak testösszetételére kifejtett hatásának vizsgálata.
- A hallisztet helyettesítő növényi és állati eredetű fehérjeforrások alkalmazása a haltakarmányozásban.
- Élő táplálékszervezetek előállításával kapcsolatos kutatások.
- Víztakarékos halnevelő rendszerek (RAS) fejlesztése
- Halastavak termelésbiológiai állapotának vizsgálata.
- Halastavak ökológiai szolgáltatásainak felmérése.
- Haltakarmányozási és halélettani kutatások modellkísérletekben
- Biomonitoring természetvédelmi területeken (pl.: Duna-Dráva Nemzeti Park)
- Gerinctelen és gerinces fauna vizsgálata vízi ökológiai rendszerekben
- Védett területeken folytatható természetkímélő gazdálkodás.
- Szaktanácsadás, szakértői és szakmai konzultációs tevékenység
- A laboratóriumi kapacitás lehetővé teszi takarmányok tesztelését, halszaporítási , lárva és ivadéknevelési vizsgálatok elvégzését
- Megbízási szerződések, együttműködési megállapodások alapján természetvédelmi és környezetvédelmi oktatási-kutatási projektek kidolgozása, végrehajtásában és ellenőrzésében való közreműködés